Overgang fra studie til jobmarked

By: Saxo Merrild 03-23-2020

Categories:Nyheder,

Så du er blevet færdig med studiet. Du har dit certifikat i hånden og har færdiggjort alle dine eksamener. Du har sendt dit CV ud til arbejdsgivere, du har gået til et par jobsamtaler, og du har fået dit første job. Du er spændt på at starte og endelig blive selvkørende. Tillykke! Det er tid til, at du skal gå fra at være studerende til at være professionel.  

Ny etikette 

Selvom det i sig selv er en stor bedrift, at du har færdiggjort din uddannelse og fået dit første job, så er overgangen fra studenterlivet til professionel ret omfattende. Du vil hurtigt finde ud af, at etiketten og de sociale normer i den professionelle verden er meget anderledes end din tid på universitetet. Den meget uformelle dagligdags tone, som du brugte i din skoletid, passer ikke ind i et arbejdsmiljø. På arbejdsmarkedet vil dine overordnede og medarbejdere dømme dig på måden du taler, opfører dig samt din professionalisme. Det er op til dig at vise dine nye kolleger, at du er intelligent, velartikuleret og motiveret. Husk dog at være dig selv og gå ikke på kompromis med din integritet.  

 

Mere struktur 

En anden stor ændring i dit liv vil blive, at du har mindre fritid eller i hvert fald en mindre fleksibel kalender. De fleste jobs kræver, at medarbejderne er på arbejde på specifikke tidspunkter, tager frokostpauser på specifikke tider af dagen og forlader arbejdspladsen på nogenlunde samme tidspunkt hver dag. Som studerende er dine dage mindre struktureret. Dette kan være frustrerende for folk, der lige er kommet ud på arbejdsmarkedet efter mange år med mere eller mindre selv at planlægge deres egen tid. De nye tidsstrukturer vil kræve en del tilvænning for de fleste. Lær at give dig selv små pauser i løbet af arbejdsdagen til at gå på toilettet, nyde en kop kaffe eller vand og snakke med nogle af dine nye kolleger. På den måde vil din dag blive mere opdelt og behagelig.  

 

Ny fremtoning 

Da jeg studerede på universitet, rev jeg altid bare noget tøj ud af skabet om morgenen, det eneste krav var at det var rent. Jeg børstede mine tænder, og så var jeg afsted til forelæsning. Måden du klæder dig, er en stor del af at være professionel. Det tager kun et splitsekund før andre har gjort sig et førstehåndsindtryk af dig, når du møder dem i den professionelle verden. Dine manerer og din påklædning spiller en stor rolle, når det kommer til, om du bliver anskuet på en positiv eller negativ måde.  

 

Arbejdsmiljøet 

Som vi ser det, er den vigtigste overgang den fra studiemiljøet til arbejdsmiljøet. Dine evner til at arbejde sammen med individer fra forskellige kulturer og baggrunde, at samarbejde med diverse personligheder, at være en holdspiller og arbejde med projekter som har stramme deadlines. Alt dette vil være den største test for dig i dit første job. At forblive organiseret og administrere din tid effektivt er et vigtigt element. Den gode nyhed er, at du allerede har arbejdet med disse evner i din studietid. Tricket er at få dem overført til det nye miljø: arbejdspladsen.   
 

Gamle kammerater  

Det er en rigtig god ide at holde kontakten med dine tidligere medstuderende. De venner man får i skoletiden, er noget helt specielt, og det kan være svært at genskabe de samme forbindelser i arbejdslivet. Ydermere kan de også blive en værdifuld del af dit professionelle netværk i fremtiden.  
 

Nye venskaber 

Når det er sagt, så er det vigtigt at danne nye venskaber på din nye arbejdsplads. At have venner på sin arbejdsplads gør dit arbejdsliv meget sjovere og mere motiverende. Prøv at omgive dig med mennesker, som vil dig det bedste, og som ikke brokker sig uden grund over arbejdet, livet og chefen, den slags mennesker vil kun trække dig ned.  

Med de ord vil vi ønske dig held og lykke med din indgang til arbejdsmarkedet. Skulle du stadigvæk være i gang med jobjagten, så foreslår vi, at du tjekker vores jobåbninger her.