8 smarte måder du kan finde et job på, når du er færdig med at studere.

By: Merrild 11-21-2019

Categories:Nyheder,

De fleste som har ledt efter et job ved, at det kan være et fuldtidsarbejde i sig selv og desværre bliver det ikke nemmere, som man bliver ældre.  

Føler du, at du går i ring og er gået i stå? Til tider kan det være en god idé at tage et skridt tilbage og gennemtænke sin jobsøgningsstrategi, inden du begynder at skyde jobansøgninger afsted til højre og venstre.  

At tage forskellige vinkler på processen kan give dig et friskt pust af gåpåmod og selvtillid, hvis du er ved at tabe håbet.  

Et godt råd til jobsøgende er: Tænk ikke på jobsøgningen som en checkliste af evner og kriterier som du skal kunne krydse af for at søge et givent job. At søge jobs handler i virkeligheden om at sælge dig selv til en potentiel arbejdsgiver – hvorfor skal de vælge dig over andre ansøgere? Tænk over hvordan du kan stå ud fra mængden.  

Dette bliver ofte overset af studerende eller nyuddannede, som søger arbejde ved at sende upersonlige CV’er og jobansøgninger ud til højre og venstre.  

Hvordan du håndterer ansøgningsprocessen, reflekterer hvilken slags ansat du er. Hvis det virker som om du ikke har gidet at bruge kræfter på ansøgningen, så kommer du ikke til at imponere nogen.  

Prøv også at lade være med at lade det gå ud over din selvtillid, hvis du modtager afslag - Alle vil modtage afslag på et tidspunkt i deres liv.  

For at få dig i gang med din nye og smartere tilgang til jobsøgning er der her 8 tips, som du måske aldrig har tænkt på at prøve, for at lande dit første job eller studiejob! 

 

  1. Online networking 

Log dig ind på dit fortrukne karrierenetværk. Det kunne f.eks. være LinkedIn. Du kan måske tænke, at det er for tidligt, hvis du stadigvæk studerer, men det ser faktisk rigtig godt ud for potentielle arbejdsgivere, hvis du allerede et til stede på et karrierenetværk og ved hvad der sker på jobmarkedet, inden du er færdiguddannet.  

Meld dig ind i diskussionsgrupper for de industrier du er interesseret i og begynd at opbyg dit sociale netværk og hold dig opdateret på de seneste jobtilbud. At følge virksomheder som du kan lide og kommentere på deres opslag er også en god måde at gøre opmærksom på sig selv. Husk dog at holde dine kommentarer professionelle og gem de lange enetaler til medier som Facebook.  

Husk at det er dårlig stil at tilføje nogen på LinkedIn, som du ikke allerede kender. At tilføje folk som du ikke kender, til højre og venstre, er ikke et godt træk.  

 

  1. Snak med venner og familie  

Anbefalinger fra ansatte er en af de mest populære metoder brugt til at rekruttere nyt personale, eftersom at virksomheder ofte foretrækker at hyre nogen, som deres ansatte kan sige god for.  

Udnyt dette til din fordel ved at spørge venner og familie, der arbejder inden for den branche du gerne vil udforske til råds. Dette kan ofte lede til, at du lærer om nye jobåbninger før dine konkurrenter. Det giver dig en fordel, hvis der er nogen, der kan anbefale dig! 

 

  1. Gå videre end job boards 

Job boards er ikke altid den bedste vej frem. Det kan give dig en fordel at fokusere på specifikke virksomheder i stedet. Når du går videre til at skrive dine jobansøgninger, så har du allerede en interesse i virksomheden. Det bør skinne igennem i det du skriver, i modsætning til hvis du bare ansøger et hvilket som helst job, som der er en åbning på. 

Du skal selvfølgelig hold øje med job boards, men hvis du ser et par åbninger hos en god virksomhed og ingen af positionerne passer dig, så send dem dit CV alligevel (og husk at sælge dig selv!). 

Hvis en virksomhed poster mere end en jobåbning ad gangen, kan det være et tegn på, at de udvider. Dette betyder, at det er et perfekt tidspunkt at gøre opmærksom på dig selv og vise dem, hvad du kan.  

 

  1. Udvid din søgning 

Takket være den teknologiske udviklingen er jobmarkedet konstant i udvikling, og der er bunkevis af jobs derude som du sikkert aldrig har hørt om, og som ikke eksisterede, da du overvejede hvad du ville arbejde med i første omgang.  

Ved du for eksempel, hvad en UX-designer er? Eller en content marketing manager, en backend developer eller en growth hacker? Det er værd at lave noget research inden, da der nok ligger roller uden for de mere traditionelle, som du kunne være interesseret i at prøve kræfter med. 

At vælge en mindre traditionel karrieresti kan betyde mindre konkurrence, og du finder måske ud af, at der er flere muligheder til rådighed når du udvider din horisont og begynder at kigge efter mere nicheprægede positioner.  

 

  1. Vær selvsikker og personlig 

Som nævnt tidligere, betyder det meget, hvordan du håndterer ansøgningsprocessen ift. hvilket billede din kommende arbejdsgiver får af dig.  

Tager man eksempelvis initiativ til at skrive en e-mail til en højt rangerende person i en virksomhed med en forespørgsel om at tage en kop kaffe, giver det et mere positiv, go-getter indtryk end én, der blot sender et generisk CV og en copy paste ansøgning.  

Husk dog at lave noget seriøs research omkring virksomheden, hvis du vælger at gå den vej. Du har ikke lyst til at blive fanget i, ikke rigtigt at vide noget om virksomheden eller hvem de er, da det vil betyde, at alle dine anstrengelser vil gå til spilde. 

Selvfølgelig foreslår vi ikke, at du brager ind på kontoret og spørger efter arbejde. At spørge efter nogen fra HR som du kan fortælle hvor fantastisk du syntes virksomheden er, vil skaffe dig mange point når du afleverer dit CV. Du øger dine chancer for at stå frem i deres hukommelse, når de når til beslutningsstadiet.  

 

  1. Prøv et praktikforløb  

Dette er en endnu bedre idé, hvis du også er i gang med at prøve tip nr. 4 af og er ved at bevæge dig ud i fremmed territorie inden for jobmarkedet. Hvis en position er ny for dig, så er det en god chance for at prøve den af inden du beslutter dig for, om det er noget for dig.  

Hvis du tænker, at det vil være en fordel for dig at få lidt arbejdserfaring, inden du vælger, hvilken karriere sti der er noget for dig, så kan det være værd at tilbyde at arbejde en tid ubetalt for en god virksomhed. Du skal dog stræbe efter ikke at arbejde ubetalt for længe.  


Du skal også være forsigtig, når du kigger efter praktikpladser og det er en god ide at kende sine rettigheder, da der desværre er virksomheder derude som udnytter unge og studerende i praktik. 

Betalte praktikforløb er normale i disse dage. Selvom de ikke betaler meget, så får du mulighed for at erhverve dig værdifulde evner, erfaring og gode kontakter, som relaterer direkte til din foretrukne virksomhed og industri. Disse kan blive meget værdifulde senere. Hvis det går rigtig godt, bliver det måske endda til et job! 

 

  1. Prøv et rekrutteringsbureau  

At finde arbejde igennem et rekrutteringsbureau kan være en god mulighed, specielt hvis hele ideen om at sælge dig selv virker svær – rekrutterings ansvarlige bliver betalt for at gøre den del for dig!  

Rekrutteringsbureauer søger dagligt og aktivt på dine vegne, og det kan selvfølgeligt gøre byrden en del nemmere for dig, hvis du er træt af at rode igennem jobs dagen lang, og det kan lande dig et job hurtigere end forventet.  

Skulle du være interesseret i dette kan vi anbefale at du opretter en profil hos MatchMaker og send os dit CV. Alternativt kan du se hvilke positioner vi har åbne for tiden

 

  1. Gå til karrieremesser  

Karriere- og jobmesser handler ikke kun om at få gratis merchandise (selvom det altid er en velkommen side gevinst!). Disse messer er en fantastisk mulighed for at møde og snakke direkte med de store arbejdsgivere og rekrutører. Husk at de alle sammen har betalt for en stand og er der med det mål; at snakke med jobsøgende som dig selv. Så benyt muligheden for at være i denne sjældne position.  

Få mest ud af muligheden ved at networke og søg information om ansøgningsprocessen og jobmuligheder. Husk også, at du ikke må glemme at tage en notesbog med – skriv navne, positioner og e-mailadresser ned på de folk som du snakker med og send dem en follow-up e-mail efterfølgende. (Bare en kort ”Hej med dig” mail hvor du siger, at det var rart at møde dem for at få dig på deres radar).