Jobsamtalen

En jobsamtale hos MatchMaker er altid en gensidig afklaring af, om den opslåede stilling er et godt match for dig. Vi vil fortælle dig så meget og så detaljeret om stillingen, vi kan. Du har mulighed for at stille spørgsmål til den ledige stilling og organisationen generelt.

Forberedelse til jobsamtalen

Første samtale hos os er altid mellem en af vores konsulenter og dig. Finder begge parter at der er et godt match mellem stillingen og dig, vil du blive inviteret til en 2. samtale hos den ansættende virksomhed. Før denne 2. samtale tager vi altid en snak med kandidaterne for at forventningsafstemme og svare på evt. spørgsmål til forløbet.

Herunder finder du nogle gode råd til hvordan du kan forberede dig til jobsamtalen

Din grundlæggende forberedelse til jobsamtalen

Før enhver samtale anbefaler vi dig at:

  • Gennemlæse dit CV og stillingsopslaget grundigt 
  • Forberede konkrete eksempler på hvordan du som person typisk vil løse en opgave.
  • Forberede konkrete eksempler på hvordan du i en given situation har gjort en positiv forskel/opnået et særligt godt resultat - afhængig af jobindholdet
  • Tjekke den ansættende virksomheds website og LinkedIn profil for at have en god forståelse af organisationen. Forbered herunder evt. et par relevante spørgsmål
  • Få en god nats søvn og ankom til samtalen i god tid.

Elevatortalen

Du vil blive bedt om at præsentere dig selv. Forbered en præsentation hvor du fokuserer på de elementer i din faglige og personlige profil, der matcher stillingen. Tænk over, hvordan du kan tydeliggøre at du, som person og med den erfaring du medbringer, kan løfte opgaven og vokse med organisationen. Det handler om at skabe et positivt billede af dig i den ledige stilling. En sådan præsentation tager typisk ikke mere end 10 minutter.

De klassiske spørgsmål

Hvad er dine svage sider? 

Det mest klassiske spørgsmål - og for mange et af de sværeste at svare på under en jobsamtale. Vi stiller ikke spørgsmålet for at presse nogen, men for at få et mere fuldstændigt billede af den vi sidder overfor. Hvad er så det gode svar? Lad være med at tage en stærk side og vend den til en svaghed, det virker sjældent godt. Det er faktisk ligetil: Vær besindigt ærlig; giv et eksempel fra din professionelle hverdag og beskriv hvordan du har håndteret ”din svage side”. Vis at du kender dig selv, det er der faktisk en styrke i.

Hvordan forklarer du et evt. hul i CV’et? 

De færrest går igennem livet og karrieren uden et bump på vejen. Det ved den erfarne interviewer godt. Så et hul i CV er ikke usædvanligt eller nødvendigvis diskvalificerende. Er du inviteret til samtale, er det fordi, du er fundet interessant i forhold til den ledige stilling. Hvordan forklarer du bedst et hul i dit CV? Autenticitet er nøglen: Vær klar til at tale lige ud af posen og forklar situationen uden at mystificere det. Fokuser på hvad du har lært af situation. Gør det kort og koncist – og lad så samtalen fortsætte til andre emner.

Hvorfor søger du jobbet?

Vis at du vil have jobbet. Som interviewer oplever vi til tider at være i tvivl om en jobkandidats motivation for at søge et job. Det kan være pga. nervøsitet, eller at man tager det for givet, at man er interesseret, når man nu har søgt stillingen. Vores råd er altid: Vær tydelig og artikuleret omkring din motivation for at søge den konkrete stilling. Uddyb hvorfor jobbet er det rigtige for dig, og hvorfor du er den rigtige kandidat for virksomheden. Motivation er den faktor, der kan tippe vægten til din fordel i sammenligning med andre gode kandidater. Banalt, men sandt. Se evt. artiklen herunder fra Forbes for yderligere inspiration: https://lnkd.in/dFrM_GT 

Yderligere materiale til forberedelse

Hvis du vil sikre dig endnu mere, kan vi anbefale at du læser vores tips om at gå til jobsamtaler her:

Forbered dig på de mest gængse spørgsmål: Ofte stillede spørgsmål til jobsamtalen

Etikette ved jobsamtale: God etikette til jobsamtalen

Klassiske fejl som mange laver under jobsamtalen, og som du bør undgå: Ting du gjorde forkert til jobsamtalen